Varnost na internetu, lažna promocija

22.01.2018

Uporabnike opozarjamo na lažno promocijo za pridobitev vrednostnega bona trgovina Zara

Uporabnike opozarjamo na lažne promocije za pridobitev vrednostnega bona

Uporabnike opozarjamo na lažna promocijska sporočila, ki obljubljajo bon v vrednosti 150 evrov za unovčitev v različnih trgovinah (Tuš, Zara, …). Pri tem uporabnik prek SMS-sporočila prejme navodila za pridobitev identifikacijske številke za uveljavljanje bona, vendar če sledi prejetim navodilom, dejansko postane član SMS-kluba (če uporablja mobilni telefon), aktivira kodo za rudarjenje kriptovalut (če uporablja računalnik ) ali pa kupi bon v višini 50 evrov za nakup kriptovalute, ki ga lahko unovči na spletni strani www.bitins.net, kot ga tudi opozori potrditveno sporočilo SMS ob nakupu. Strošek 50 evrov se uporabniku obračuna pri mesečnem računu za opravljene komunikacijske storitve, in sicer za nakup z Moneto.

 

Uporabnikom svetujemo, naj se na tovrstna sporočila ne odzivajo in naj ne pošiljajo sporočil SMS, kot je navedeno v sporočilih. V primeru, da SMS-sporočilo vseeno pošljejo, naj nikar ne potrdijo povratnega sporočila SMS, ki jih obvešča, da bodo s potrditvijo oz. pošiljanjem kode *188# opravili nakup v višini 50 evrov.

 

Več informacij o konkretnem primeru je objavil nacionalni odzivni center SI-CERT (https://www.varninainternetu.si/2018/namesto-bona-za-150-eur-bomo-za-goljufe-rudarili-kripto-kovance/), pri katerem lahko uporabniki podajo tudi prijavo prek e-naslova https://www.varninainternetu.si/carovnik/.

 

Nazaj